Muren klaarmaken voor stucwerk bij een renovatie

stucwerk onderhouden jpe
Hoe belangrijk is het om uw stucwerk te onderhouden?
16 september 2022
Airless Spuiten Den Haag
Airless Spuiten: De Magische Make-over voor Jouw Huis in Den Haag!
1 april 2023
Muren klaargemaakt voor stucwerk

Wie een bestaande woning koopt, moet waarschijnlijk een paar renovatiewerken uitvoeren. De muren opnieuw laten stucen is een van de beste manieren om het interieur op te frissen. Maar hiervoor is er wel wat voorbereiding nodig. Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje.

Controleer of muren in goede staat zijn

Het is altijd een goed idee om de muren te controleren. Heel wat bestaande woningen hebben bijvoorbeeld last van opstijgend vocht in de muren. Dat probleem moet je aanpakken voor de stucwerken. Dat kan door de muur te onderkappen of te injecteren met een speciaal vochtwerend middel.

Maak de muren vrij

In heel wat oudere woningen werden muren bekleed met wandtegels of houten panelen. Die zijn waarschijnlijk niet meer van deze tijd. Je kan ze vervangen door glad stucwerk, maar dan moet je ze eerst verwijderen. Dat is een klus die je makkelijk zelf kan doen. Zo spaar je weer wat geld uit.

Gebruik het juiste gereedschap, zoals een breekhamer en beitel, om de muurbekleding te verwijderen. Het afval kan je kwijt in een afvalcontainer. Let er wel op dat je het juiste type huurt, bijvoorbeeld een afbraakhout container wanneer je houten wandpanelen uitbreekt.

Lege ruimte klaar voor stucwerk

Zorg dat technieken op hun plaats zitten

Voor de stucwerken moeten alle technieken op hun plaats zitten. Denk je eraan om een paar nieuwe inbouw stopcontacten te plaatsen? Wil je een nieuwe aansluiting voor een radiator voorzien? Dan moeten de kabels en leidingen al in de muren zitten voordat de stukadoor langskomt. Smeer de kabel- en leiding goten netjes dicht met cement of gipspleister voor een egale afwerking met de rest van de muur.

Verwijder rommel

Tijdens renovatiewerken ontstaat er heel wat rommel. Denk bijvoorbeeld aan bouwafval, elektrische gereedschappen, ladders, bouwmaterialen, enz. Wanneer die in de weg liggen, wordt het werk van de stukadoor er niet makkelijker op. Opruimen is dus de boodschap. Zorg ervoor dat alle muren en doorgangen vrij zijn. Zo verloopt het stucwerk veel vlotter en veiliger.