Overkappingen in je tuin – Alle informatie op een rijtje

stucwerk onderhouden jpe
Hoe belangrijk is het om uw stucwerk te onderhouden?
16 september 2022
Stucadoorsbedrijf de Vries - Hobbyproject

Overkappingen in je tuin – Alle informatie op een rijtje

Wanneer je graag buiten zit, dan weet je dat dit met het Nederlandse klimaat niet het hele jaar door mogelijk is. Zelfs tijdens de zomermaanden kunnen we nog veel regenachtige dagen verwachten. Toch kun je tijdens dit soort dagen wel buiten zitten, als je droog kan zitten middels een overkapping.

Dankzij een overkapping zit je droog en geniet je toch nog van de frisse buitenlucht. Ben jij op zoek naar de mogelijkheden van een overkapping in je tuin? Wij vertellen je alles over de verschillende mogelijkheden.

Houten overkappingen

Dankzij een houten overkapping vergroot je je leefruimte binnens- en buitenshuis. Een houten overkapping kan namelijk geheel naar wens gebouwd worden, variërend van een tuinhuis tot aan
een kapschuur met veranda.

Je kunt dus zelf de overweging maken of je alleen extra binnenruimte, buitenruimte of een combinatie van beide nodig hebt.

Tip: heb je buiten stucwerk nodig? Klik dan op de link!

Kapschuur

Een kapschuur wordt gekenmerkt door de vorm van het dak, deze loopt aan de achterkant namelijk lager door dan aan de voorzijde waardoor je het kan vergelijken met een omgekeerd vinkje. Deze vormgeving geeft een kapschuur, in combinatie met de hoge nok, een zeer ruimtelijk en robuuste uitstraling.

Kapschuren bieden in de meeste gevallen extra binnen- én buitenruimte. De binnenruimte wordt vaak gebruikt als schuur, dus ter opberging van bijvoorbeeld tuingereedschap. De buitenruimte wordt vaak gebruikt als loungeplek, voorzien van de juiste meubels en andere accessoires.

Veranda

Een veranda is een aanbouw van je woning. Middels een houten veranda heb je direct tegen je huis aan al extra overkapping. Zo kun je de achterdeur naar buiten lopen en zit je nog steeds overdekt onder je veranda.

Daarnaast neemt een veranda minder ruimte in beslag als een vrijstaande overkapping. Dit maakt het een ideale oplossing als je een wat kleinere tuin hebt, of als je niet te veel van je tuin wilt inleveren.

Pergola

Een pergola is een houten constructie waar in de meeste gevallen een doek tussen wordt gespannen. Ideaal als je de zon wilt vermijden en in de schaduw wilt zitten. Normaal gesproken is een pergola open aan de bovenzijde en is het dus niet een overkapping.

Het is mogelijk om voor bijvoorbeeld een balklaag of polycarbonaat (doorzichtig kunststof) als dak te kiezen, dit creëert toch een dak boven je hoofd.

Verschillende houtsoorten

Al deze houten overkappingen zijn geheel naar wens samen te stellen. Zo kan er gekozen worden uit verschillende houtsoorten. Normaal gesproken bestaan houten overkappingen uit de volgende houtsoorten:

  • Douglas hout: Douglas hout is een houtsoort afkomstig uit het noordwesten van Europa. Het is een roze-achtige naaldhoud soort en is van nature duurzaam. Omdat het zeer makkelijk te bewerken is, zie je het vaak terug in houten producten.
  • Eikenhout: Ook eikenhout is zeer duurzaam en makkelijk te behandelen. Daarnaast geeft eikenhout een zeer luxe uitstraling, iets wat wellicht perfect past in jouw tuin.
  • Geïmpregneerd hout: Wanneer je al andere houten elementen in je tuin hebt, dan wil je wellicht dat je overkapping hier goed bij past. Middels vurenhout of grenenhout kan je dit goed voor elkaar krijgen. Daarnaast biedt geïmpregneerd hout maximale duurzaamheid voor een lage prijs.

Verschillende soorten daken

Ook het dak van een overkapping kan samengesteld worden op basis van je wensen. Er worden een aantal verschillende dak soorten onderscheden:

  • Plat dak: Met een platdak neem je zo min mogelijk weg van je uitzicht en lijkt het alsof je overkapping minder ruimte in beslag neemt.
  • Zadeldak: Een zadeldak is een aan weerszijde schuin aflopen dak en is dankzij zijn vorm ook wel te vergelijken met een zadel.
  • Schilddak: Een schilddak is daarentegen weer te vergelijken met een schildpad. Het dak loop aan alle zijdes af, waar enkel de lengtezijdes direct naar elkaar toe lopen.