Hoe belangrijk is het om uw stucwerk te onderhouden?

Stucadoorsbedrijf de Vries - Hobbyproject
Overkappingen in je tuin – Alle informatie op een rijtje
17 augustus 2022
Muren klaargemaakt voor stucwerk
Muren klaarmaken voor stucwerk bij een renovatie
16 september 2022
stucwerk onderhouden jpe

U bent van plan om uw wanden te reinigen en u hebt te maken met stucwerk. Stucwerk schoonmaken wordt regelmatig gedaan, maar er is weinig over te vinden op internet over dit veelvoorkomende klus. De nazorg van het onderhouden van goed stucwerk is net zo belangrijk als de voorbereiding en uitvoering. Een goede nazorg garandeert namelijk een mooi eindresultaat dat voor een langere tijd meegaat. U doet er verstandig aan om ieder jaar het stucwerk goed schoon te maken. In dit artikel leggen we precies uit hoe u dit het beste kunt doen.

Wat zijn de gevolgen van het niet onderhouden van stucwerk?

Als het stucwerk is aangebracht op een ruimte die niet goed is geventileerd, dan kan dit ervoor zorgen dat de ruimte met stucwerk te vochtig wordt. Als het vocht in het stucwerk trekt, dan weet u dat het een probleem op kan leveren. Er ontstaat dan schimmel en het stucwerk zal steeds meer achteruit gaat. De muur wordt natter, klammer en de kwaliteit verslechterd. Zodra het stuc op je muren zachter en poreuzer wordt, kunnen vochtdeeltjes makkelijker in het muuroppervlak dringen. De kwaliteit van de muur wordt steeds slechter en er vormen ‘gaatjes’ in het stucwerk waar de waterdamp zijn weg vindt. Het oppervlak waar schimmels leven wordt daarmee steeds groter.

Onderhouden van stucwerk

Stucwerk bestaat uit een hoeveelheid water. Dit hangt af van het type stucwerk dat u gebruikt, de samenstelling en de stukadoor. Het kan zijn dat het stucwerk tot wel 60% uit water bestaat. Dit vocht moet nadat het is aangebracht verdampen. Hoe lang dit proces duurt om stucwerk te drogen hangt af van een meerdere factoren.  Een goede vuistregel is dat stucwerk ongeveer één dag per millimeter aangebrachte stuc nodig heeft om te drogen. Zorg er daarnaast voor dat u uw ruimte goed ventileert en dat u de verwarming niet te hoog zet.

Ventileren van uw ruimte

Zorg ervoor dat u de ruimte goed ventileert wanneer het moet opdrogen. Dit betekent niet dat u direct alle ramen wagenwijd open moet zetten. Het is belangrijk dat het stucwerk juist op een natuurlijke manier opdroogt.

Stel uw verwarming niet te hoog in

Zorg er daarnaast voor dat u de verwarming niet al te hoog instelt. Stucwerk moet namelijk geleidelijk opdrogen en niet te snel. U kunt het beste de thermostaat 1 graad per dag hoger zetten. Doet u dit niet, dan loopt u het risico om scheuren op uw stucwerk te krijgen.

Stucwerk schoonmaken

Het schoonmaken van stucwerk is een klus die u zorgvuldig moet uitvoeren. Stucwerk is meestal glad of met een fijne korrel. Stucwerk met een fijne korrel is over het algemeen wat lastiger te reinigen dan glad stucwerk. Door de korrels kunt u niet een doek of spons gebruiken, vaak blijven er restjes achter door de scherpe korrel.

vrouw onderhoud stucwerk

Schoonmaakmiddelen voor stucwerk

Als u een vlek hebt in uw stucwerk, kunt u het beste eerst de vlek te reinigen met lauw water. Als dat niet lukt, dan kunt u proberen het te reinigen met huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Lukt dat ook niet? Dan kunt u altijd nog overgaan op het gebruiken van speciale schoonmaakmiddelen voor stucwerk. Dit kunt u vinden bij elke bouwmarkt in Nederland.

Tip: Voordat u begint met schoonmaken op een plek die goed zichtbaar is in uw woning. Zorg ervoor dat u het schoonmiddel eerst uitprobeert op een plek dat minder in het zicht is. Sommige middelen kunnen namelijk een vlek erger maken, of zorgen voor een afwijkende kleur omdat het niet bij uw stucwerk past.

Reinigen van stucwerk met een borstel of spons?

Als u stucwerk gaat reinigen, kunt u het beste gebruik maken van een borstel. Het meest functionele om te gebruiken is een nagelborstel of schrobborstel. Als u ervoor kiest om een spons te gebruiken, gebruik dan geen schuurspons (met groene schuurkant) maar een gewone schoonmaakspons. U kunt er ook voor kiezen om wat ammonia toe te voegen aan het water, het ruikt niet heel goed, maar is wel enorm effectief.

Op deze manier kunt u uw stucwerk schoonmaken

Maak gebruik van een emmer met lauw of warm water. Neem de borstel of spons en maak deze vochtig, bewerk de plek die u schoon wilt maken. Ga bij het stucwerk schoonmaken zorgvuldig te werk. Dep voorzichtig met de spons en veeg met kleine rustige vegen zonder al te veel druk de vlek weg. Bij het gebruiken van een borstel gaat u hetzelfde te werk, houd er rekening mee dat u niet al te veel druk uitoefent.

Tip: Probeer altijd eerst uw stucwerk te reinigen met lauw water, daarna met warm water, vervolgens met huishoudelijke schoonmaakmiddelen en als dat niet werkt. Dan kun u het proberen te reinigen met speciaal stucwerk schoonmaakmiddel.